PRomotion senaste nr
Start|Om tidningen|Annonsera|Tipsa oss|Kontakta oss|Platsannonser
Annonser

Ökat intresse för textil och tryck på FESPA

Fler än 700 utställare var på plats under årets Fespamässa som pågick 15-18 maj i Berlin. Cirka 25 000 besökare räknades in. Mässan är ledande inom utskrifter i storformat och en sektion fokuserade på digitaltryckt wellpapp såsom förpackningar och displayapplikationer.

Besökarna fick även tillgång till European Sign Expo - skyltutställningen för icketryckta skyltar som under sin sexåriga historia är större än någonsin.

Över 100 utställare visade upp sina senaste lösningar och verktyg för utomhusskyltar. Det kan vara plast, metall, neon, led, upplysta displayer, gravering och etsning för att nämna några varianter.

STORLEKEN ÖKAR Trenden mot ständigt större och mer industriella maskiner fortsätter. Flera nya besöksupplevelser radade upp sig under årets mässa. I en avdelning låg fokus på digitaltryckt wellpapp såsom förpackningar och displayapplikationer.

I denna del fanns utställare som visade upp hur man kan öka försäljningen med hjälp av att ta in digitaltrycket i sin förpackningsproduktion.

Mässan var som vanligt fullspäckad med seminarier och föreläsningar om bland annat trender och marknadsutsikter inom storformatsbranschen och industriellt tryck, textil, sign, inredningsdekor och förpackningar.

På Fespamässan tar tryck på textil allt större plats. Besökarna kunde utforska möjligheten med att kombinera traditionell screenteknik med digitala produktionsmetoder. Även inredning och dekor är en växande trend. Utvecklingen inom produktionsteknik, material och bläck för textilprint går starkt framåt och förändrar branschen.

Digitalt textilprint har vuxit med 25 procent årligen de senaste åren. Traditionellt screentryck står fortfarande för lejonparten av all textilproduktion och används främst för större volymer. I takt med att mode- och textilbranschen blir alltmer intresserad av korta serier och unika produktioner kommer de digitala teknikerna att växa.

FESPA består av 37 länders organisationer inom screen- och digitaltryck. Nästa stora FESPA Global Print blir i Madrid 24-27 mars 2020.


Text: Tore Lindfors Foto: Carina Johanzon
[Flash]